Janina Černá, Jana Dell Plotnárková
Ořechové máslo
Suroviny 1 sklenka
Lze také přidat
- vanilková esence
- koření (skořice, muškátový oříšek, zázvor)
- raw kakaový prášek
- stévie podle chuti
- 3 hrnky ořechů
- 1.5 lžičky kokosového oleje
Postup
Ořechy vložíme do nádoby mixéru a mixujeme 2–10 minut (podle výkon- nosti mixéru), dokud se nevytvoří jemný prášek. Poté přidáme kokosový olej a pokračujeme v mixování. Jakmile se začne ořechová hmota usazovat na stě- nách nádoby, mixér vypneme a pomocí lžíce ořechovou hmotu ze stěn seškrá- beme. Pokračujeme v mixování, dokud se nám nevytvoří hladké ořechové máslo. Pokud je hmota příliš hustá, můžeme přidat více oleje. Délka mixování (15–25 minut) závisí na výkonnosti vašeho mixéru a na množství mixovaných ořechů.
Pozn.: Pokud má váš mixér menší nádobu, je nutné přidat ořechy pouze v takovém množství, aby se při mixování mohly v nádobě pohybovat, a tak i rozmixovat. Vyhněte se přidávání vody nebo mléka do ořechových másel. Máslo bude lepkavé a rychleji se zkazí. Pokud přidáváte i další ingredience jako koření nebo stévii, vždy je přidejte až do hotového másla a vmíchejte ručně nebo 1 minutu v mixéru.
Cukrfree
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.