Makový koláč s višňovým kompotem
Petr Klíma

Petr Klíma

Makový koláč s višňovým kompotem

Suroviny 1 plech

Na náplň:

  • 150 g máku
  • 1 lžička skořice
  • kůra z jednoho biocitronu
  • 80 g rozinek (nebo datlí)
  • 150 ml sójového mléka
  • 2 lžíce rumu (nemusí být)
  • višňový kompot
  • hrst neloupaných mandlí

Na těsto:

  • 250 g špaldové celozrnné mouky
  • 150 ml teplé vody
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička sušené třtinové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka soli

Postup

  1. Mouku nasypeme do větší mísy. Do teplé vody přidáme droždí spolu se sušenou třtinovou šťávou, zamícháme a necháme 5 minut zpěnit. Kvásek vlijeme do mouky, přidáme olej, sůl a vypracujeme vláčně těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout (asi 25 minut).
  2. Mák umeleme a přesypeme do misky, přidáme skořici a citronovou kůru. Rozinky nasypeme do nádobky od mixéru. Zalijeme horkým sójovým mlékem, přidáme rum, rozmixujeme a poté přidáme do misky s mákem. Necháme nabobtnat.
  3. Těsto znovu prohněteme a poté rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby bylo po stranách vyvýšené. Při tvarování na plechu zlehka polijeme olejem, půjde to lépe. Těsto docela vyběhne, a tak může být roztlačené dostatečně dotenka. Na těsto rozetřeme makovou náplň. Posypeme vypeckovanými višněmi, které mírně vtlačíme do náplně.
  4. Pečeme v předehřáté troubě při 165 °C zhruba 20–25 minut. Pět minut před koncem posypeme nasekanými mandlemi a dopečeme.
  5. Tip: Místo višní můžete použít kompotované borůvky nebo třešně.

Zeleninová kuchařka

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Škvarkové placky

Lucie Kazdová

Škvarkové placky

„Rybičková“ pomazánka z cizrny

Petr Klíma

„Rybičková“ pomazánka z cizrny

Turecké vejce

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Turecké vejce

Dýňové vafle

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Dýňové vafle

Nejkrémovější vločky s ovocem a čokoládou

Jana a David Borozidisovi

Nejkrémovější vločky s ovocem a čokoládou

Salát s tuňákem a jahodami

Fitrecepty

Salát s tuňákem a jahodami