Petr Klíma
Makový koláč s višňovým kompotem
Suroviny 1 plech
Na náplň:
- 150 g máku
- 1 lžička skořice
- kůra z jednoho biocitronu
- 80 g rozinek (nebo datlí)
- 150 ml sójového mléka
- 2 lžíce rumu (nemusí být)
- višňový kompot
- hrst neloupaných mandlí
Na těsto:
- 250 g špaldové celozrnné mouky
- 150 ml teplé vody
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžička sušené třtinové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka soli
Postup
- Mouku nasypeme do větší mísy. Do teplé vody přidáme droždí spolu se sušenou třtinovou šťávou, zamícháme a necháme 5 minut zpěnit. Kvásek vlijeme do mouky, přidáme olej, sůl a vypracujeme vláčně těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout (asi 25 minut).
- Mák umeleme a přesypeme do misky, přidáme skořici a citronovou kůru. Rozinky nasypeme do nádobky od mixéru. Zalijeme horkým sójovým mlékem, přidáme rum, rozmixujeme a poté přidáme do misky s mákem. Necháme nabobtnat.
- Těsto znovu prohněteme a poté rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby bylo po stranách vyvýšené. Při tvarování na plechu zlehka polijeme olejem, půjde to lépe. Těsto docela vyběhne, a tak může být roztlačené dostatečně dotenka. Na těsto rozetřeme makovou náplň. Posypeme vypeckovanými višněmi, které mírně vtlačíme do náplně.
- Pečeme v předehřáté troubě při 165 °C zhruba 20–25 minut. Pět minut před koncem posypeme nasekanými mandlemi a dopečeme.
- Tip: Místo višní můžete použít kompotované borůvky nebo třešně.
Zeleninová kuchařka
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.