Martin Škoda
Kuřecí v mangoldu se zeleninovým ratatouille
Suroviny 2 porce
Na ratatouille
- 1 středně velká cuketa
- 2.5 papriky
- 2 rajčata bez slupky
- čerstvá majoránka
- 2 menší cibule
- 1 x můžete použít i 1/2 lilku
- snítka čerstvého rozmarýnu
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- voda nebo vývar na podlití
- mořská sůl a čerstvě umletý pepř
Na maso
- 2 kuřecí prsa
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- mořská sůl a čerstvě umletý pepř
Na mangold
- několik listů čerstvého mangoldu (nebo špenátu)
Na servírování
- 1 lžička másla
- tvrdý sýr (například parmazán)
Postup
Všechnu zeleninu nakrájejte na malé kousky. Na pánev dejte 3 lžíce oleje, cibuli, cuketu a vše 5 minut při střední teplotě smažte. Přihoďte, papriky, lilek a pokračujte ve smažení zhruba 4–5 minut. Nakonec přidejte rajčata, rozmarýn, majoránku, sůl a pepř. Vše jemně podlijte vodou, nebo pokud máte, tak vývarem. Přiklopte a nechte pomalu dusit, dokud zelenina nezměkne a většina vody se nevypaří (trvá to přibližně 10 minut). Nakonec ještě přidejte lžíci oleje a chvilinku restujte – jídlo tak dostane lepší chuť. Maso, třeba pánví, naklepejte přes pytlík na tenké plátky. Pak je osolte, opepřete a posypejte nasekaným rozmarýnem. Okořeněné maso pokapejte olejem a dejte smažit na rozpálenou pánev. Jelikož jsou plátky dost tenké, stačí něco přes 2 minuty z každé strany. Mangold zbavte tuhých stonků. Pak ho vložte do síta, polejte horkou vodou a ihned vložte do studené. Díky tomu změkne a zůstane mu nádherná barva. Mangold osušte a rozprostřete na kousek kuchyňské fólie tak, aby do něj šlo zabalit kuře. Maso položte na listy mangoldu, potřete kouskem másla a posypte nastrouhaným sýrem. Fólii s mangoldem přehněte přes plátek kuřete – nejprve z jedné strany a pak i z druhé, tak aby kuře nebylo vůbec vidět. Fólii pak odstraňte a plátek zabalený v mangoldu dejte do trouby předehřáté na 220 °C asi na 2 minuty dopéct. Podávejte se zeleninovým ratatouille a oříškem másla.
Škoda nevařit: Kuchařka plná hudby - 2. vydání
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.