Křehký koláč s pusinkami a ovocem

Křehký koláč s pusinkami a ovocem

Suroviny 8 osobů

  • 250 g křehkého těsta (viz Těsta ve zkratce na str. 54)
  • 6 lžic citronového krému lemon curd (kupovaného nebo domácího, viz Něco navíc)
  • 500 ml smetany ke šlehání (33–40%)
  • 300 g čerstvého ovoce (maliny, jahody, borůvky, třešně) na ozdobení, očištěného a případně pokrájeného
  • 2 hrsti sněhových pusinek, větší nalámané

Postup

  1. Těsto rozrolujte a vyložte jím koláčovou formu. Vtlačte do všech prohlubní a přesahy zakrojte. Dno propíchejte vidličkou, vyložte papírem na pečení a zatěžkejte keramickými kuličkami nebo suchými fazolemi. Se zátěží pečte 15–20 minut tzv. naslepo – těsto bude již upečené, ale dosud bledé. Poté zátěž odstraňte a dopečte dosucha a dozlatova. Nechte vychladnout.
  2. Dno koláče potřete citronovým krémem. Smetanu ušlehejte dotuha a navrstvěte ji do koláče. Ozdobte čerstvým ovocem a pusinkami.
  3. Něco navíc: Základní křehké těsto: Recept na základní křehké těsto najdete na konci kuchařky v Servisu.
  4. Cukrářské křehké těsto s mandlemi: V robotu nebo ručně vytvořte z 60 g studeného másla, nakrájeného na kostičky, a ze 120 g hladké mouky jemnou drobenku připomínající písek. Přidejte špetku soli, 17 g mandlové mouky, 47 g moučkového cukru a promíchejte. Nakonec přidejte 25 g vajec a krátce a rychle promíchejte. Směs vysypte na pracovní plochu a dopracujte ručně: Vytvořte z ní hromádku a hranou dlaně ji po částech odtlačujte od sebe. Těsto poté srolujte směrem k sobě, pootočte o 90° a proces jednou až dvakrát zopakujte. Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit, poté jej vyválejte mezi 2 pečicími papíry na tloušťku zhruba 2–3 mm. Dejte opět vychladit nebo zamrazte do zásoby.
  5. Varianty: Těsto můžete zjemnit například smetanovým sýrem, jednoduše zpracujte 120 g čerstvého smetanového sýra, 120 g másla, 160–180 g hladké mouky, špetku soli a 1 vejce. Toto těsto je výborné na jahodové taštičky ze str. 40. Skvělá je i verze se zakysanou smetanou: Propracujte 450 g hladké mouky, 250 g másla a 200 ml zakysané smetany. Hodí se třeba na křehké ořechové rohlíčky ze str. 76.
  6. Citronový krém: Vymačkanou šťávu a nastrouhanou kůru ze 4 biocitronů vložte spolu s 200 g krupicového cukru, 100 g másla, nakrájeného na kostičky, do ohnivzdorné mísy a za stálého míchání zahřívejte nad vodní lázní, až se cukr rozpustí. Sejměte z ohně. Přidejte 3 vejce + 1 žloutek, prošlehané, vraťte nad vodní lázeň, míchejte do zhoustnutí 10–13 minut. Za občasného promíchání nechte vychladnout. Ve sterilizované sklenici se šroubovacím víčkem vydrží v lednici až 2 měsíce.

Bleskové dezerty (Edice Apetit)

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Vlčnovské koláče

Svatava Vašková

Vlčnovské koláče

Cereální triple

Ondřej Holinka

Cereální triple

Letní ovesná kaše

Petra Pospěchová

Letní ovesná kaše

Rozkládací jablko

Ondřej Holinka

Rozkládací jablko

Donuty

Linda Müllerová

Donuty

Linguine s tuňákem

Matěj Pospíšil

Linguine s tuňákem