

Křehký koláč s pusinkami a ovocem
Suroviny 8 osobů
- 250 g křehkého těsta (viz Těsta ve zkratce na str. 54)
- 6 lžic citronového krému lemon curd (kupovaného nebo domácího, viz Něco navíc)
- 500 ml smetany ke šlehání (33–40%)
- 300 g čerstvého ovoce (maliny, jahody, borůvky, třešně) na ozdobení, očištěného a případně pokrájeného
- 2 hrsti sněhových pusinek, větší nalámané
Postup
- Těsto rozrolujte a vyložte jím koláčovou formu. Vtlačte do všech prohlubní a přesahy zakrojte. Dno propíchejte vidličkou, vyložte papírem na pečení a zatěžkejte keramickými kuličkami nebo suchými fazolemi. Se zátěží pečte 15–20 minut tzv. naslepo – těsto bude již upečené, ale dosud bledé. Poté zátěž odstraňte a dopečte dosucha a dozlatova. Nechte vychladnout.
- Dno koláče potřete citronovým krémem. Smetanu ušlehejte dotuha a navrstvěte ji do koláče. Ozdobte čerstvým ovocem a pusinkami.
- Něco navíc: Základní křehké těsto: Recept na základní křehké těsto najdete na konci kuchařky v Servisu.
- Cukrářské křehké těsto s mandlemi: V robotu nebo ručně vytvořte z 60 g studeného másla, nakrájeného na kostičky, a ze 120 g hladké mouky jemnou drobenku připomínající písek. Přidejte špetku soli, 17 g mandlové mouky, 47 g moučkového cukru a promíchejte. Nakonec přidejte 25 g vajec a krátce a rychle promíchejte. Směs vysypte na pracovní plochu a dopracujte ručně: Vytvořte z ní hromádku a hranou dlaně ji po částech odtlačujte od sebe. Těsto poté srolujte směrem k sobě, pootočte o 90° a proces jednou až dvakrát zopakujte. Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit, poté jej vyválejte mezi 2 pečicími papíry na tloušťku zhruba 2–3 mm. Dejte opět vychladit nebo zamrazte do zásoby.
- Varianty: Těsto můžete zjemnit například smetanovým sýrem, jednoduše zpracujte 120 g čerstvého smetanového sýra, 120 g másla, 160–180 g hladké mouky, špetku soli a 1 vejce. Toto těsto je výborné na jahodové taštičky ze str. 40. Skvělá je i verze se zakysanou smetanou: Propracujte 450 g hladké mouky, 250 g másla a 200 ml zakysané smetany. Hodí se třeba na křehké ořechové rohlíčky ze str. 76.
- Citronový krém: Vymačkanou šťávu a nastrouhanou kůru ze 4 biocitronů vložte spolu s 200 g krupicového cukru, 100 g másla, nakrájeného na kostičky, do ohnivzdorné mísy a za stálého míchání zahřívejte nad vodní lázní, až se cukr rozpustí. Sejměte z ohně. Přidejte 3 vejce + 1 žloutek, prošlehané, vraťte nad vodní lázeň, míchejte do zhoustnutí 10–13 minut. Za občasného promíchání nechte vychladnout. Ve sterilizované sklenici se šroubovacím víčkem vydrží v lednici až 2 měsíce.
Bleskové dezerty (Edice Apetit)
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.
Sdílejte recept s přáteli
Další recepty z kuchařky
