Kořenový krém s filátky pečeného candáta
Karolína Kamberská

Karolína Kamberská

Kořenový krém s filátky pečeného candáta

Suroviny 4 porce

  • 2 lžíce másla
  • 1 x střední celer
  • 2 x petržel
  • 2.5 x mrkev
  • 1 x cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 špetka mletého zázvoru
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 0.5 lžičky třtinového cukru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 ml smetany 33%
  • 275 g filet candáta nebo tresky s kůží
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 0.5 x citronu
  • lístky petrželky na ozdobu

Postup

  1. V hrnci opékejte na másle plátky celeru, petržele a mrkve. Když se zelenina začne zabarvovat (asi po 10 minutách), přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a dále opékejte do změknutí. Posypte kořením a cukrem, zamíchejte a osmahněte. Zalijte cca litrem vody, osolte, opepřete a vařte 10–15 minut zcela doměkka.
  2. Stáhněte z ohně a polévku v hrnci rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Přilijte smetanu a je-li třeba, povolte polévku trochou vody. Nechte přejít varem, dochuťte a vypněte.
  3. Rybí filet osolte, opepřete a z obou stran opečte na pánvi na olivovém oleji. Nejdříve ho opékejte kůží dolů a cca po 3 minutách (podle výšky masa) ho otočte a minutu až dvě dopečte. Vypněte sporák a maso podle chuti zakápněte citronovou šťávou. Filet rozdělte na větší lupínky (vločky) a odstraňte případné kůstky.
  4. Polévku nalijte do talířů, rozdělte na ni vločky rybího masa, ozdobte petrželkou, čerstvým pepřem a zakápněte olivovým olejem z pánve.
  5. Tip: Candát obecný je sladkovodní dravá ryba, která je v gastronomii považována za exkluzivní díky kvalitnímu a velmi chutnému masu. Filety z candáta koupíte chlazené i mražené, prodává se i celá (živá) ryba. Živý candát a chlazené filety jsou dostupné od října do března, mražené celoročně. Jedinou nevýhodou je vyšší cena, ale stojí to za to. Nebo zkuste některou z bělomasých mořských ryb, třeba tresku. Její maso je chuťově výraznější a lahodné.

Karolína - Domácí kuchařka - Štěstí z kuchyně

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Zabaione zapečené s ovocem

Martin Škoda

Zabaione zapečené s ovocem

Čumbrkové opojení

Jana Vlková

Čumbrkové opojení

Linguine s tuňákem

Matěj Pospíšil

Linguine s tuňákem

Tapioka s růžovou vodou

Věra Strnadová

Tapioka s růžovou vodou

Tatarák z lososa

Matěj Pospíšil

Tatarák z lososa

Chia pudink s mangovým pyré

Fitrecepty

Chia pudink s mangovým pyré