Kořenový krém s filátky pečeného candáta
Karolína Kamberská

Karolína Kamberská

Kořenový krém s filátky pečeného candáta

Suroviny 4 porce

  • 2 lžíce másla
  • 1 x střední celer
  • 2 x petržel
  • 2.5 x mrkev
  • 1 x cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 špetka mletého zázvoru
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 0.5 lžičky třtinového cukru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 ml smetany 33%
  • 275 g filet candáta nebo tresky s kůží
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 0.5 x citronu
  • lístky petrželky na ozdobu

Postup

  1. V hrnci opékejte na másle plátky celeru, petržele a mrkve. Když se zelenina začne zabarvovat (asi po 10 minutách), přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a dále opékejte do změknutí. Posypte kořením a cukrem, zamíchejte a osmahněte. Zalijte cca litrem vody, osolte, opepřete a vařte 10–15 minut zcela doměkka.
  2. Stáhněte z ohně a polévku v hrnci rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Přilijte smetanu a je-li třeba, povolte polévku trochou vody. Nechte přejít varem, dochuťte a vypněte.
  3. Rybí filet osolte, opepřete a z obou stran opečte na pánvi na olivovém oleji. Nejdříve ho opékejte kůží dolů a cca po 3 minutách (podle výšky masa) ho otočte a minutu až dvě dopečte. Vypněte sporák a maso podle chuti zakápněte citronovou šťávou. Filet rozdělte na větší lupínky (vločky) a odstraňte případné kůstky.
  4. Polévku nalijte do talířů, rozdělte na ni vločky rybího masa, ozdobte petrželkou, čerstvým pepřem a zakápněte olivovým olejem z pánve.
  5. Tip: Candát obecný je sladkovodní dravá ryba, která je v gastronomii považována za exkluzivní díky kvalitnímu a velmi chutnému masu. Filety z candáta koupíte chlazené i mražené, prodává se i celá (živá) ryba. Živý candát a chlazené filety jsou dostupné od října do března, mražené celoročně. Jedinou nevýhodou je vyšší cena, ale stojí to za to. Nebo zkuste některou z bělomasých mořských ryb, třeba tresku. Její maso je chuťově výraznější a lahodné.

Karolína - Domácí kuchařka - Štěstí z kuchyně

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Zapečené těstoviny s tuňákem

Fitrecepty

Zapečené těstoviny s tuňákem

Pizza se špenátovým základem

Fitrecepty

Pizza se špenátovým základem

Dýňové vafle

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Dýňové vafle

Zeleninová pomazánka

Julie Kučerovská

Zeleninová pomazánka

Sladká tečka

Jana Vlková

Sladká tečka

Ořechové máslo

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Ořechové máslo