Kávové bábovičky
Suroviny 20 malýchů bábovičků
- máslo a polohrubá nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání formiček
- 300 g hladké mouky
- 0.5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 0.5 lžičky jedlé sody
- 0.5 lžičky soli
- 4 x vejce velikosti L, o pokojové teplotě
- 300 g třtinového cukru muscovado
- 225 g rozpuštěného másla
- 240 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
- 5 lžiček instantní kávy rozpuštěných v 1 lžíci horké vody
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte cca 20 malých formiček nebo 1 velkou formu máslem a vysypte polohrubou či hrubou moukou.
- Hladkou mouku promíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou a solí. Vejce prošlehejte s cukrem, přidejte máslo, jogurt (zakysanou smetanu), kávu a promíchejte dohladka. Ručně vmíchejte moučnou směs.
- Těsto rozdělte do formiček a pečte 20–25 minut do zezlátnutí (velkou bábovku pečte asi 50 minut). Nechte krátce zchladnout, vyklopte a nechte vychladnout. Před podáváním můžete poprášit moučkovým cukrem.
- Něco navíc: Bábovičky můžete polít i nahřátým karamelovým kondenzovaným mlékem nebo jednoduchou polevou, kterou připravíte prošleháním 125 g moučkového cukru s 1 lžičkou instantní kávy rozpuštěnou ve 2 lžících vroucí vody.
- Pokud nemáte formu na malé bábovičky, rozdělte těsto do formiček na muffiny.
Bleskové dezerty (Edice Apetit)
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.