Petra Novotná
Jemná mrkvová polévka
Suroviny 1 hrnec
- 2 střední mrkve
- 1 větší brambora
- 1 střední petržel
- 1 střední cibule
- špetka pepře
- 2 lžičky soli
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- 800 ml vody
- 2 lžíce pohankové krupice (není povinná)
- 2 růžičkové kapustičky (na kapustičkové chipsy na ozdobení)
- olej na osmažení kapustiček
Postup
- Nejdříve si všechnu zeleninu oloupej nebo oškrábej (pokud je to potřeba), dobře ji umyj a pak nakrájej na kostičky. Cibuli jen oloupej. Do základu se musí nakrájet opravdu nadrobno, tak to radši nechej na mamince. Nejenže při krájení ohlídá, jestli děláš všechno správně, ale hlavně vám půjde práce rychleji od ruky. Brambory, petržel a polovinu mrkve klidně nasyp do jedné mísy, druhou polovinu nakrájené mrkve si odlož stranou – třeba do menší misky.
- Pak ve středním hrnci rozehřej dvě lžíce olivového oleje nebo másla a opeč na něm cibulku. Stačí do té doby, než se kolem ní začnou tvořit bublinky. Bude vypadat, jako když pění, jako by ztrácela barvu a průhledněla. Pak přidej zeleninu z velké mísy. Odloženou mrkev nech ještě stát, použiješ ji do polévky úplně nakonec.
- Chvíli opékej zeleninu s cibulkou. Nepřestávej míchat vařečkou, aby se ti nepřipekla na dno. Zhořkla by a polévka by vůbec nebyla dobrá.
- Až bude zelenina lehce opečená (trvá to asi 2 minuty), zalij ji vodou. Potřebuješ tolik vody, aby byla zelenina ponořená. Maminka už ti určitě vodu odměřila, ale kdyby to nestačilo, ještě trochu přidej. Osol, opepři a ještě jednou promíchej.
- Přiklop pokličkou a nech 20 minut vařit na mírnějším ohni.
- Polévka je opravdu horká, tak teď zase pusť k práci maminku. Všechna zelenina určitě krásně změkla a musí se rozmixovat. Tím se polévka zahustí. Poraď mamince, aby použila tyčový mixér. Nemusí mixovat úplně do hladka. Jen tak, aby polévka hezky zhoustla.
- Ty přidej zbytek mrkvičky, kterou sis odložil stranou. Promíchej, přisyp tymián a ještě asi 2 minuty povař. Pokud se ti polévka zdá málo hustá nebo chceš, aby byla sytější, přidej pohankovou krupici. Pak vař ještě 5 minut.
- Když z kapusty uděláš chipsy, zamilují si ji i její největší odpůrci. Ober lístečky z malých růžiček kapusty. Maminka rozehřeje olej v malém hlubokém rendlíku a kapustové lístečky rychle osmaží. Ty vylož talířek papírovou utěrkou. Mamince se bude hodit, protože utěrka odsaje přebytečný tuk z osmažených kapustových chipsů.
- Zdobení polévky už bude na tobě. Maminka ti nalije polévku do misky a ty ji ozdob kapustovými chipsy tak, jak se ti líbí.