Hovězí guláš

Hovězí guláš

Suroviny 9 porcí

  • rostlinný olej nebo sádlo na opékání cibule
  • 800 g cibule, nakrájené nadrobno + kolečka k podávání
  • 1.5 lžíce mleté sladké papriky
  • 1.5 lžíce rajského protlaku nebo pasty (nemusí být)
  • 1.5 kg předního hovězího masa (nejlépe z kližky nebo plece), nakrájeného na větší kostky
  • sůl a mletý pepř
  • sušená a/nebo čerstvá majoránka podle chuti
  • 1.5 lžičky hladké mouky nebo 1 větší brambora, nastrouhaná najemno, na zahuštění
  • prolisovaný česnek
  • nakrájená chilli paprička
  • worcesterská omáčka na dochucení (nemusí být)

Postup

  1. V kastrolu rozehřejte dostatečné množství tuku a cibuli opékejte dozlatohněda (pozor, nepřipalte ji dočerna!). V této chvíli odlijte přebytečný tuk. Přidejte asi polovinu mleté papriky, popřípadě i rajského protlaku, a základ mírně podlijte vodou. Vsypte maso.Promíchejte, aby se obalilo v základu, poprašte ještě trochou papriky, osolte, opepřete, přidejte špetku majoránky a trochu horké vody. Zmírněte oheň a přiklopené zvolna duste. Chcete-li zahušťovat moukou, nechte šťávu odvařit až do základu (na povrch vystoupá červeně zbarvený tuk), základ poprašte moukou a důkladně promíchejte, podlijte trochou vody. Zakryjte a na mírném plameni duste doměkka, trvá to okolo 1,5–2 hodin. Podle potřeby podlévejte i průběžně, vždy ale jen po troškách.
  2. Nastrouhanou bramboru přidejte ve chvíli, kdy je maso už skoro měkké, brambora se rozvaří za 20–30 minut. Zdá-li se vám přesto šťáva málo hustá, nechte ji bez pokličky odpařit. Úplně na závěr dotáhněte chuť solí a kořením. Můžete přidat i drcený či prolisovaný česnek, pokrájenou chilli papričku a/nebo méně běžně worcester. Podávejte s kolečky cibule a s knedlíky, bramborami či pečivem.
  3. Něco navíc: Segedínský guláš: Nakrájejte 1 kg vepřového masa (ramínko, plec) na 2–3cm kostky. Stejnoměrně je obalte ve 2–3 lžících hladké mouky; přebytečnou oklepněte. V kastrolu rozehřejte 3 lžíce oleje či sádla a ze všech stran na něm zprudka osmahněte maso, pak ho vyjměte a odložte. Část tuku odeberte, aby zůstaly jen 2 lžíce, na ně do kastrolu vsypte 1 nakrájenou velkou cibuli a za stálého míchání ji opékejte 8–10 minut dočervena. Poprašte 2 lžícemi mleté sladké papriky, promíchejte a odstavte, aby paprika nezhořkla. Do kastrolu vraťte maso, mírně podlijte vodou, přidejte 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, promíchejte, vraťte na střední oheň a osolte. Přikryjte a duste 15 minut, až maso pustí šťávu. Podlijte asi 200 ml vývaru či bílého vína (může být i směs), tekutiny má být jen tolik, aby se maso nepřichytávalo. Promíchejte, přiklopte a na slabším ohni duste asi 30 minut. Můžete přidat rajče či 2 lžíce rajčatového pyré. Vmíchejte 400 g kysaného zelí, scezeného a překrájeného (lák uchovejte), přiklopte a duste doměkka; trvá to asi dalších 20 minut. Mírně podlévejte, je-li třeba. Když je vše měkké a omáčka hustá, vmíchejte 200 g zakysané smetany a už jen prohřejte, aby se nesrazila. Před podáváním dolaďte solí, cukrem a lákem ze zelí. Lze přiostřit chilli.

The Best of Apetit IV. - Česko & Slovensko

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Chřestový krém s máslovou šunkou

Karolína Kamberská

Chřestový krém s máslovou šunkou

Fíkový salát

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Fíkový salát

Kedlubnová polévka s ovesnými vločkami

Ivana Stenzlová

Kedlubnová polévka s ovesnými vločkami

Donuty

Linda Müllerová

Donuty

Zapečené fíky s riccotovým krémem, pistáciemi a medem

Monika Menky

Zapečené fíky s riccotovým krémem, pistáciemi a medem

Česnekové ghí

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Česnekové ghí