Hovězí guláš

Hovězí guláš

Suroviny 9 porcí

  • rostlinný olej nebo sádlo na opékání cibule
  • 800 g cibule, nakrájené nadrobno + kolečka k podávání
  • 1.5 lžíce mleté sladké papriky
  • 1.5 lžíce rajského protlaku nebo pasty (nemusí být)
  • 1.5 kg předního hovězího masa (nejlépe z kližky nebo plece), nakrájeného na větší kostky
  • sůl a mletý pepř
  • sušená a/nebo čerstvá majoránka podle chuti
  • 1.5 lžičky hladké mouky nebo 1 větší brambora, nastrouhaná najemno, na zahuštění
  • prolisovaný česnek
  • nakrájená chilli paprička
  • worcesterská omáčka na dochucení (nemusí být)

Postup

  1. V kastrolu rozehřejte dostatečné množství tuku a cibuli opékejte dozlatohněda (pozor, nepřipalte ji dočerna!). V této chvíli odlijte přebytečný tuk. Přidejte asi polovinu mleté papriky, popřípadě i rajského protlaku, a základ mírně podlijte vodou. Vsypte maso.Promíchejte, aby se obalilo v základu, poprašte ještě trochou papriky, osolte, opepřete, přidejte špetku majoránky a trochu horké vody. Zmírněte oheň a přiklopené zvolna duste. Chcete-li zahušťovat moukou, nechte šťávu odvařit až do základu (na povrch vystoupá červeně zbarvený tuk), základ poprašte moukou a důkladně promíchejte, podlijte trochou vody. Zakryjte a na mírném plameni duste doměkka, trvá to okolo 1,5–2 hodin. Podle potřeby podlévejte i průběžně, vždy ale jen po troškách.
  2. Nastrouhanou bramboru přidejte ve chvíli, kdy je maso už skoro měkké, brambora se rozvaří za 20–30 minut. Zdá-li se vám přesto šťáva málo hustá, nechte ji bez pokličky odpařit. Úplně na závěr dotáhněte chuť solí a kořením. Můžete přidat i drcený či prolisovaný česnek, pokrájenou chilli papričku a/nebo méně běžně worcester. Podávejte s kolečky cibule a s knedlíky, bramborami či pečivem.
  3. Něco navíc: Segedínský guláš: Nakrájejte 1 kg vepřového masa (ramínko, plec) na 2–3cm kostky. Stejnoměrně je obalte ve 2–3 lžících hladké mouky; přebytečnou oklepněte. V kastrolu rozehřejte 3 lžíce oleje či sádla a ze všech stran na něm zprudka osmahněte maso, pak ho vyjměte a odložte. Část tuku odeberte, aby zůstaly jen 2 lžíce, na ně do kastrolu vsypte 1 nakrájenou velkou cibuli a za stálého míchání ji opékejte 8–10 minut dočervena. Poprašte 2 lžícemi mleté sladké papriky, promíchejte a odstavte, aby paprika nezhořkla. Do kastrolu vraťte maso, mírně podlijte vodou, přidejte 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, promíchejte, vraťte na střední oheň a osolte. Přikryjte a duste 15 minut, až maso pustí šťávu. Podlijte asi 200 ml vývaru či bílého vína (může být i směs), tekutiny má být jen tolik, aby se maso nepřichytávalo. Promíchejte, přiklopte a na slabším ohni duste asi 30 minut. Můžete přidat rajče či 2 lžíce rajčatového pyré. Vmíchejte 400 g kysaného zelí, scezeného a překrájeného (lák uchovejte), přiklopte a duste doměkka; trvá to asi dalších 20 minut. Mírně podlévejte, je-li třeba. Když je vše měkké a omáčka hustá, vmíchejte 200 g zakysané smetany a už jen prohřejte, aby se nesrazila. Před podáváním dolaďte solí, cukrem a lákem ze zelí. Lze přiostřit chilli.

The Best of Apetit IV. - Česko & Slovensko

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Česnekové ghí

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Česnekové ghí

Líné kuře na víně

Matěj Pospíšil

Líné kuře na víně

Letní ovesná kaše

Petra Pospěchová

Letní ovesná kaše

Italská rybí polévka

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Italská rybí polévka