Ondřej Holinka
Dýňová polévka
Suroviny 3 porce
- 1 kg dýně hokaido
- 5 lžic olivového oleje
- 1 cibule
- 400 ml kokosového mléka
- 1 lžíce kari pasty
- 200 g zakysané smetany
Postup
Umyj dýni, rozsekni ji na půlky. Vydlabej a vyhoď semínka, odkroj stopku a bubáka. Na hokaidě je fajn, že se nemusí loupat, takže už ji jenom velkým nožem na ještě větším prkýnku rozsekej na kostky. Oloupej cibuli a nakrájej ji na kostičky. V hrnci rozpal olej, přidej cibuli a orestuj ji do sklovita, tedy dokud nezprůhlední a nezmění vůni. Přidej kari a nechej ho chvilku rozvonět s cibulí, pak přihoď i pokrájenou dýni. Vše podlij půllitrem vody, přiklop pokličkou a ponech na mírném plameni dusit asi 30 minut. Až dýně změkne, rozmixuj ji se vším ostatním ponorným mixérem a přidej plechovku kokosového mléka. Povař dalších 5 minut. Dosol a dopepři podle chuti.
Kuchařka pro supertátu
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.