Dýně v sezamovo-šalvějovém těstíčku se sýrovým dipem
Karolína Kamberská

Karolína Kamberská

Dýně v sezamovo-šalvějovém těstíčku se sýrovým dipem

Suroviny 4 porce

Na dip

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g sýra s modrou plísní
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g žervé
  • sůl a pepř

Na dýni

  • 1 větší dýně Hokkaido
  • 100 g hladké mouky
  • 150 ml světlého piva
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 15 lístků šalvěje
  • 3 lžíce sezamu
  • sůl a pepř
  • 1 špetka muškátového květu
  • řepkový olej na smažení
  • 1 hrst vyloupaných dýňových semínek na ozdobu

Postup

  1. Nejprve si připravte dip, ať se pak můžete věnovat jenom dýni. Všechny ingredience smíchejte v menší misce, sýr můžete buď nastrouhat, nebo rozmačkat – podle jeho struktury. Dip zakryjte fólií, a než připravíte zeleninu, nechte ho odpočívat v chladničce.

  2. Dýni rozkrojte, vydlabejte z ní lžící vnitřek i se semínky a potom ji nakrájejte na proužky široké zhruba 1 cm. V misce si připravte těstíčko – nejprve vsypejte mouku, pak postupně přilévejte pivo a vymíchávejte dohladka, přidejte i vajíčko, prolisovaný česnek, najemno nasekanou šalvěj, sezamová semínka, sůl, pepř a muškátový květ. Na pánvi si rozpalte olej, zhruba centimetrovou vrstvu.

  3. Těstíčko nalijte do hlubokého talíře, postupně v něm obalujte kousky dýně a dávejte je smažit do oleje. Smažte je dorůžova, bude to trvat několik minut. Usmažené kousky odkládejte do hlubokého talíře vystlaného papírovými utěrkami, aby odsály přebytečný tuk. Pak je uchovejte zakryté alobalem, aby nevychladly.

  4. Dýňová semínka si opražte nasucho na malé pánvičce, bude to trvat jen minutku – jakmile se semínka rozvoní, máte hotovo. Semínky posypejte dýni před servírováním, je to chutná a pěkně křupavá ozdoba. Podávejte se sýrovým dipem.

  5. Tip: Nejtěžší na celém tomto receptu je nakrájet dýni. Protože je to ideální občerstvení pro návštěvy, doporučuji tuto práci provést kolektivně, dýně je houževnatá – a přece nebudete dřít sama, zatímco ostatní se vesele baví. Těstíčko by mělo mít hustotu běžného těsta na palačinky. Pivo dá těstíčku nadýchanost a nenápadně zvýrazní chuť (aniž by prosazovalo svou vlastní).

Karolína - Každý den je svátek

Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.

Zjistit více Přidat do košíku

Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Štóla politá čokoládou

Adéla Hálková, Kateřina Podoláková

Štóla politá čokoládou

Losos v koprové omáčce

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Losos v koprové omáčce

Tatarák z lososa

Matěj Pospíšil

Tatarák z lososa

Domácí bulky na hamburger

Petra Novotná

Domácí bulky na hamburger

Vinná klobása na černém pivu s celerovým puré

Matěj Pospíšil

Vinná klobása na černém pivu s celerovým puré

Jemná dančí svíčková a hrnkové knedlíky s brusinkami

Karolína Kamberská

Jemná dančí svíčková a hrnkové knedlíky s brusinkami