Domácí bulky na hamburger
Petra Novotná

Petra Novotná

Domácí bulky na hamburger

Suroviny 6 buleků

  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 ml vody
  • 250 g hladké mouky
  • 0.5 balíčku sušeného droždí
  • mák nebo sezamová semínka na posypání

Postup

  1. Droždí a sůl nejsou kamarádi. Míchejte je k mouce vždy odděleně.
  2. Když liješ do těsta vodu nebo mléko, nikdy by tě neměly pálit do prstíku. Když bude tekutina moc horká, droždí se spaří a kynutí se nebude konat.
  3. Uhníst těsto vyžaduje většinou hodně síly a trpělivosti. Každé těsto v této knížce by se mělo odlepovat od stěn mísy a mělo by být heboučké. Nech pracovat maminku nebo dejte těsto zpracovat do robotu. Udělá to za vás oba a ani se přitom nezapotí.
  4. Pokud těsto necháš kynout moc dlouho (většinou déle než hodinu), může překynout a pak se to odrazí na jeho chuti. Překynuté těsto poznáš tak, že přestane růst do kopečka a začne se zase propadávat dolů.
  5. Všechny sypké ingredience nasyp do nějaké větší misky (nebo do mísy kuchyňského robotu) a lehce promíchej vařečkou.
  6. Teď postupně přidáš tekuté suroviny. Už umíš rozbít vajíčko? Pokud ti to ještě moc nejde, popros maminku, abys z těsta nemusel vybírat skořápky. Jestli to ale zvládáš levou zadní, rozklepni vajíčko do malé mističky, pečlivě ho prošlehej vidličkou a potom zhruba polovinu nalij do těsta. Druhou polovinu si zatím nech stranou, budeš ji potřebovat na potírání bulek před pečením.
  7. Pak přilij do mísy k sypkým surovinám ještě vodu a olivový olej.
  8. Maminka nebo domácí robot těsto zpracuje, až bude hladké, lesklé a příjemné na dotek. Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto zhruba hodinu v teple kynout.
  9. Až těsto vyroste, posypte si pracovní plochu moukou a těsto na ni vyklopte. Můžete si pomoct navlhčenou stěrkou.
  10. Rozdělte těsto na 6 dílů. Z každého kousku vytvarujte co nejkulatější bulku. Naskládejte je s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. V troubě totiž ještě trochu nabydou, tak ať mají kolem sebe místo.
  11. Nech bulky na plechu ještě chviličku růst, jen než se ti rozehřeje trouba na 200 stupňů. Než bulky vložíš do trouby, každou pečlivě potři rozšlehaným vajíčkem a posyp mákem nebo sezamovými semínky, podle toho, co máš rád.
  12. Bulky se pečou asi 15 minut. Nespoléhej se úplně na minutku a po očku je sleduj. Jakmile budou zlaté, může je maminka vytáhnout a přesunout na mřížku.
Mobilní aplikace

Naše recepty ve vaší kapse

Mobilní aplikace vytvořena přímo pro vás. Objevujte nové recepty, kuchařky, napište si seznam potravin a nebo se vracejte k vašim oblibeným receptům z pohodlí vašeho telefonu.

Stáhnout v App Store Stáhnout na Google Play

Sdílejte recept s přáteli

Další recepty z kuchařky

Něco jiného

Žebrácký chléb s mandlemi a čokoládou

Jitka Rákosníková

Žebrácký chléb s mandlemi a čokoládou

Česnekové ghí

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková

Česnekové ghí

Rizoto z červené řepy

Fitrecepty

Rizoto z červené řepy

Škvarkové placky

Lucie Kazdová

Škvarkové placky

Pizza se špenátovým základem

Fitrecepty

Pizza se špenátovým základem