Petra Novotná
Domácí bulky na hamburger
Suroviny 6 buleků
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 2 lžičky třtinového cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 ml vody
- 250 g hladké mouky
- 0.5 balíčku sušeného droždí
- mák nebo sezamová semínka na posypání
Postup
- Droždí a sůl nejsou kamarádi. Míchejte je k mouce vždy odděleně.
- Když liješ do těsta vodu nebo mléko, nikdy by tě neměly pálit do prstíku. Když bude tekutina moc horká, droždí se spaří a kynutí se nebude konat.
- Uhníst těsto vyžaduje většinou hodně síly a trpělivosti. Každé těsto v této knížce by se mělo odlepovat od stěn mísy a mělo by být heboučké. Nech pracovat maminku nebo dejte těsto zpracovat do robotu. Udělá to za vás oba a ani se přitom nezapotí.
- Pokud těsto necháš kynout moc dlouho (většinou déle než hodinu), může překynout a pak se to odrazí na jeho chuti. Překynuté těsto poznáš tak, že přestane růst do kopečka a začne se zase propadávat dolů.
- Všechny sypké ingredience nasyp do nějaké větší misky (nebo do mísy kuchyňského robotu) a lehce promíchej vařečkou.
- Teď postupně přidáš tekuté suroviny. Už umíš rozbít vajíčko? Pokud ti to ještě moc nejde, popros maminku, abys z těsta nemusel vybírat skořápky. Jestli to ale zvládáš levou zadní, rozklepni vajíčko do malé mističky, pečlivě ho prošlehej vidličkou a potom zhruba polovinu nalij do těsta. Druhou polovinu si zatím nech stranou, budeš ji potřebovat na potírání bulek před pečením.
- Pak přilij do mísy k sypkým surovinám ještě vodu a olivový olej.
- Maminka nebo domácí robot těsto zpracuje, až bude hladké, lesklé a příjemné na dotek. Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto zhruba hodinu v teple kynout.
- Až těsto vyroste, posypte si pracovní plochu moukou a těsto na ni vyklopte. Můžete si pomoct navlhčenou stěrkou.
- Rozdělte těsto na 6 dílů. Z každého kousku vytvarujte co nejkulatější bulku. Naskládejte je s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. V troubě totiž ještě trochu nabydou, tak ať mají kolem sebe místo.
- Nech bulky na plechu ještě chviličku růst, jen než se ti rozehřeje trouba na 200 stupňů. Než bulky vložíš do trouby, každou pečlivě potři rozšlehaným vajíčkem a posyp mákem nebo sezamovými semínky, podle toho, co máš rád.
- Bulky se pečou asi 15 minut. Nespoléhej se úplně na minutku a po očku je sleduj. Jakmile budou zlaté, může je maminka vytáhnout a přesunout na mřížku.