Karolína Kamberská
Chřestový krém s máslovou šunkou
Suroviny 4 porce
- 1 kg bílého chřestu
- 3 lžíce másla
- 3 šalotky
- 800 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř
- 50 g šunky
Na ozdobení
- kerblík nebo pažitka
Postup
Z chřestu odkrájejte tvrdé konce stonků – bývá to několik centimetrů (podle toho, jak čerstvý chřest jste koupili). Pak každý stonek oloupejte, v případě bílého chřestu je třeba loupat ostrou škrabkou téměř po celé délce, začněte už cca 3 cm pod hlavičkou. Hlavičky (i s přilehlými 2 až 3 centimetry stonku) odkrojte a dejte na stranu do misky.
V kastrolu rozpusťte 2 lžíce másla, šalotku nasekejte na kostičky a dejte ji na pár minut zesklovatět na máslo. Mezitím si nakrájejte stonky chřestu na větší kousky. Přidejte je k šalotce, společně ještě minutku opékejte na másle a pak zalijte vývarem a zakryjte pokličkou. Povařte asi 10 minut, až bude chřest měkký.
Pak polévku rozmixujte a vmíchejte do ní smetanu. Ochutnejte, dochuťte podle potřeby solí a pepřem (záleží, jak výrazný jste měli vývar), pozvolna znovu přiveďte k varu a jen minutku povařte.
Mezitím si na pánvi rozpusťte poslední lžíci másla, šunku pokrájejte na kostičky, dejte ji na máslo, přidejte hlavičky chřestu a společně chvilku opékejte, až začne obojí hezky vonět a zlátnout.
Krém rozdělte na talíře, doprostřed každé porce nasypejte opečenou šunku s hlavičkami chřestu a ozdobte kerblíkem nebo pažitkou.
Tip: Pokud si chcete s polévkou trochu vyhrát, oloupané slupky vyvařte vedle v hrnku v menším množství osolené vody (o to pak uberte vývaru, kterým polévku zaléváte). Vývar ze slupek přeceďte do polévky přes sítko. Díky tomu bude mít polévka ještě silnější chřestovou chuť. Naopak odolejte pokušení dávat chřest do polévky rovnou i se slupkami – mixér si s vlákny slupky obvykle neumí poradit. Omotá se jimi jako šálou a přestane mixovat… Pár vláken vám možná zůstane v polévce i po předchozím oloupání chřestu, ale těch je už opravdu málo.
Karolína - Každý den je svátek
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.