

Janina Černá, Jana Dell Plotnárková
Česnekové ghí
Suroviny 1 sklenice
- 250 g másla
- 1 hlavička česneku
- popř. jakékoli čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn, bazalka, máta atd.
Postup
Máslo vložíme do hrnce a na mírném plameni zahříváme. Mezitím si připravíme kus platýnka a nádobu, ve které budeme ghí skladovat.
Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a necháme 5 minut odležet. Poté ho přidáme do hrnce s máslem a na mírném plameni necháme 20-30 minut jemně probublávat.
Stejně jako u běžného ghí se nám během procesu vytvoří tři vrsty - vrstva pěny na povrchu, kterou odstraníme lžící, vrstva tekutého máslového tuku uprostřed a usazenina z mléčné bílkoviny na dně, která se společně s česnekem nakonec přecedí. Signálem, že je ghí hotové, je nazlátlá barva a nahnědlá usazená bílkovina na dně másla.
Hotové ghí necháme pár minut vychladnout. Poté ho přes platýnko nebo utěrku přecedíme a přelijeme do suché uzavíratelné nádoby, ve které ghí v chladu skladujeme.
Cukrfree
Tento recept a mnoho dalších najdete v této kuchařce.